Kari Ayam Mudah Dan Sedap

Kari Ayam Mudah Dan Sedap | Gulai atau Kari Ayam memang menjadi favorite anak-anak dan kalau malas nak masak lauk lain, kari ayam dah pun mencukupi bila kita masukkan kentang dan lobak merah. Nak lagi sedap letak cili masak yang dibelah tak putus sebelum ditutup api masakan. 


Kalau umi suka buat kari ayam ni dengan kadar yang banyak supaya nanti boleh dibuat cicah roti atau kalau rajin buat roti jala, memang gandingan yang cukup tepat. Tapi umi tak berapa suka buat kari ayam yang pekat melainkan kalau nak di makan dengan pulut tanak. Lepas tu kita tambah kepedasan sikit. Baru la terangkat bila dimakan.



kari ayam
Kari Ayam Mudah Dan Sedap


Bahan bahan:

10 ketul ayam yang dipotong kecil

2 biji kentang, dibelah 2

1 biji lobak merah, dipotong besar

1 keping asam gelugur

1 mangkuk santan segar (1/2 biji)

Air secukupnya

5 sudu besar rempah kari ikan, dicampur air (jadi pes)

Garam secukupnya


Bahan tumisan

1 labu bawang merah, dihiris

2 ulas bawang putih, dihiris

1 inci halia, dihiris

Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga

1 tangkai daun kari


Cara cara:

1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan tumisan sehingga naik bau dan kekuningan.


2. Masukkan pes kari, kacau seketika dan tambah air supaya rempah dimasak dengan sempurna. Masak dengan menggunakan api perlahan sambil dikacau kerap supaya rempah tidak hangit dan masak hingga pecah minyak, kemudian masukkan daun kari.


Kari Ayam Mudah Dan Sedap


3. Bila daun kari naik bau, masukkan ayam, masak sehingga nampak isi ayam masak dan tambah air  (jika perlu).  Ini untuk memastikan ayam dimasak dengan sempurna. Kemudian masukkan kentang dan lobak merah.


4. Akhir sekali masukkan santan, masih dengan api sederhana. Bila nampak kentang dan lobak merah empuk, masukkan asam gelugur serta garam. Masak hingga mendidih dan kepekatan yang disukai. Siap dan sedia untuk dihidangkan.


Nota

Jika inginkan kuah kari yang pekat, boleh guna santan kotak.

Catat Ulasan

0 Ulasan