Resepi Pucuk Paku Goreng Bercili

Resepi Pucuk Paku Goreng Bercili | Sayur pucuk paku antara favorite bonda saya dan dulu waktu zaman kanak-kanak, Kak Uda saya pernah memetik sayur pucuk paku ni di kawasan sekolah rendah di Setapak. Kalau tak silap, kakak-kakak saya juga pernah jual sayur ni. Peristiwa lama yang saya ingat-ingat lupa memandangkan dah lebih 45 tahun berlalu. Cepat sungguh waktu berlalu, diri sendiri pun dah semakin berusia.


Kalau dulu pucuk paku ni bonda masak, sedapnya lahaii susah nak cakap, maklumlah sayuran pun mudah tapi bila sekarang ni kita beli, jenuh nak perisi sebab lebih banyak yang tua dari muda. Mujur gigi masih kuat, tua-tua sikit pun masih boleh dikunyah.


Resepi Pucuk Paku Goreng Bercili


Saiz pucuk paku yang umi beli di Pasar Datuk Keramat ni pun tidak murah, RM5 untuk seikat, ada dalam saiz secekak jari. Kalau dah suka, memang tak pernah lepaskan peluang membeli. Tapi kena berhati-hati bila memasak sayur ni sebab selain ada serangga, rambut yang gugur pun senang melekat di sayur ni. Jenuh la pulak bila kaut sayur termasuk dengan rambut. Memang hilang selera makan walau kekadang tu rambut yang masuk dalam sayuran tu rambut sendiri.


Baca : Resepi Pucuk Paku Masak Lemak Cili Api


Bahan-bahan :

1 ikat daun pucuk paku

2 ulas bawang merah, dihiris

 ulas bawang putih, diketuk

2 sudu cili kisar

1 biji telur

1 keping asam gelugur


Cara membuatnya :

1. Daun pucuk paku direndam dalam air berisi garam, toskan kemudian diperisi, asingkan batang yang lembut dengan daun. Basuh dan toskan.


2. Panaskan minyak, tumit bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan cili kisar, goreng hingga masak dan masukkan asam gelugur serta garam. Biar dimasak hingga pecah minyak.


3. Masukkan batang pucuk paku, kacau dan kemudian masukkan daun pucuk paku. Kacau supaya sebati dengan cili yang digoreng.


4. Masukkan telur dan gaul biar mesra dengan sayur pucuk paku. Siap


Apa yang sedap dengan sayur pucuk paku goreng ni, bila dikunyah terasa manis walau agak berlendir. Tapi yang pasti ianya sedap!


Catat Ulasan

2 Ulasan

  1. Mahalnya kak sampai rm5 seikat, kalau biasa dana beli dekat pasar tani dalam rm2 dah dapat 1 ikat besar... pasar tani tu pun yg memang orang jual sayuran kampung... masih murah

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya Dana..mmg mahal sekarang ni pucuk paku.tapi sebab nak makan, ku rela heee. Rindu nak ke Pasar Tani tapi tulah dah rutin ke Pasar Datuk Keramat setiap Sabtu

      Padam