Kalau buat gulai ikan ni, Allahyarhamah MiL suka letak rebung kuning yang memang membuatkan gulai ikan utara ni sedap dan kalau umi cakap nak buat gulai, DH akan siap-siap pilih rebung kuning kat gerai di Pasar Datuk Keramat. Tapi bonda umi paling suka buat gulai dengan timun tua. Rasa timun tua ni yang agak masam-masam ni akan memasamkan lagi gulai ni.
Gulai Ikan Nyok Nyok Dengan Timun Tua |
Ada yang pernah memasak gulai dengan timun tua ni tak? Tak pernah, kena cuba sebab sedapnya sampai lupa kaut-kaut dah habis.
Bahan-bahan:
1 ekor nyok-nyok dipotong
1 bungkus santan segar (RM2)
11/2 mangkuk air asam jawa
1 biji timun tua/kuning
2 tangkai daun kari
Pes kari (dicampur sebati)
3 sudu serbuk kari ikan Cik Siti (kalau nak guna lain boleh juga)
1 mangkuk air
Campurkan kesemuanya hingga jadi pes tapi jangan terlalu pekat
Bahan tumisan:
3 ulas bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1/2 inci halia, dihiris
1/2 sudu kecil halba campur
1 tangkai daun kari
Cara memasak:
- Panaskan minyak, tumis halba campur hingga naik bau dan masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari. Tumis hingga bawang kekuningan dan naik bau.
- Masukkan pes kari yang dibancuh, tumis hingga garing tapi jangan hangit. Pastikan api sederhana dan masak hingga pecah minyak. Kalau terlalu kering, masukkan air supaya rempah kari tu benar-benar masak.
- Bila dah elok garing, masukkan air asam jawa. Kacau hingga mendidih, lepastu masukkan timun kuning, kacau hingga sebati dengan rempah dan kemudian masukkan santan. Kacau supaya sebati dan mendidih.
Gulai Ikan Nyok Nyok Dengan Timun Tua |
- Bila kuah sudah nampak mendidih, masukkan kepala ikan nyok-nyok dan bahagian isi. Perlahankan api supaya isi ikan dimasak sempurna.
- Akhir sekali masukkan garam secukup rasa. Siap dan boleh dihidang
Nota:
- Isi ikan nyok-nyok ni lembut, jadi jangan dikacau terlalu kuat, kalau tidak nanti lekang.
- Kalau gulai ikan ni, kena lebih masam dan tidak terlalu pekat, kalau tidak akan jadi kari ikan mamak.
Baca juga :
0 Ulasan