Kalau buat gulai ikan ni, Allahyarhamah MiL suka letak rebung kuning yang memang membuatkan gulai ikan utara ni sedap dan kalau umi cakap nak buat gulai, DH akan siap-siap pilih rebung kuning kat gerai di Pasar Datuk Keramat. Tapi bonda umi paling suka buat gulai dengan timun tua. Rasa timun tua ni yang agak masam-masam ni akan memasamkan lagi gulai ni.
![]() |
Gulai Ikan Nyok Nyok Dengan Timun Tua |
Ada yang pernah memasak gulai dengan timun tua ni tak? Tak pernah, kena cuba sebab sedapnya sampai lupa kaut-kaut dah habis.
Bahan-bahan:
1 ekor nyok-nyok dipotong
1 bungkus santan segar (RM2)
11/2 mangkuk air asam jawa
1 biji timun tua/kuning
2 tangkai daun kari
Pes kari (dicampur sebati)
3 sudu serbuk kari ikan Cik Siti (kalau nak guna lain boleh juga)
1 mangkuk air
Campurkan kesemuanya hingga jadi pes tapi jangan terlalu pekat
Bahan tumisan:
3 ulas bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1/2 inci halia, dihiris
1/2 sudu kecil halba campur
1 tangkai daun kari
Cara memasak:
- Panaskan minyak, tumis halba campur hingga naik bau dan masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari. Tumis hingga bawang kekuningan dan naik bau.
- Masukkan pes kari yang dibancuh, tumis hingga garing tapi jangan hangit. Pastikan api sederhana dan masak hingga pecah minyak. Kalau terlalu kering, masukkan air supaya rempah kari tu benar-benar masak.
- Bila dah elok garing, masukkan air asam jawa. Kacau hingga mendidih, lepastu masukkan timun kuning, kacau hingga sebati dengan rempah dan kemudian masukkan santan. Kacau supaya sebati dan mendidih.
![]() |
Gulai Ikan Nyok Nyok Dengan Timun Tua |
- Bila kuah sudah nampak mendidih, masukkan kepala ikan nyok-nyok dan bahagian isi. Perlahankan api supaya isi ikan dimasak sempurna.
- Akhir sekali masukkan garam secukup rasa. Siap dan boleh dihidang
Nota:
- Isi ikan nyok-nyok ni lembut, jadi jangan dikacau terlalu kuat, kalau tidak nanti lekang.
- Kalau gulai ikan ni, kena lebih masam dan tidak terlalu pekat, kalau tidak akan jadi kari ikan mamak.
Baca juga :
0 Ulasan