Resepi Ikan Bawal Emas Kukus Mudah Dan Sedap

Resepi Ikan Bawal Emas Kukus Mudah Dan Sedap | Dulu umi suka buat gulai atau asam pedas ikan bawal merah ni atau pun goreng pun sedap tapi sejak Kak Lang umi bagitau dia selalunya buat kukus atau stim, terus umi cuba dan jatuh cinta.


Ikan masak kukus atau masak stim ni memang wajar dibuat selalu dengan isu minyak masak yang dah naik harga dan ada yang susah pulak nak dapat minyak. Lagipun masak kukus ni kan menyihatkan dan kalau DH suka, mau boleh kurus umi masak stim ni. Percayalah!


Resepi Ikan Bawal Emas Kukus Mudah Dan Sedap

Sebenarnya dah banyak kali buat kukus ni tapi baru hari ni sempat buat entry.  Mana taknya jatuh cinta sebab kuah ikan kukus ni manis sebab isi ikan yang manis tambahan lagi rasa lemak masin dan pedas tu memang cukup membuka selera.  Tak perlu lauk lain dah sebab serba lengkap dengan rasa pedas dari cili api merah tu. Memang berapi!


Bahan-bahan:

2 ekor ikan emas, bersihkan dan toskan

2 sudu besar sos ikan

1 sudu besar sos tiram

1 sudu besar kicap lemak manis Kipas Udang

2 sudu besar kicap manis pedas Mahsuri




Bahan hiris:

10 biji cili api, diketuk atau dihiris

5 cm halia, dihiris halus 

1 batang serai, dihiris serong

3 ulas bawang putih, dihiris 

1 labu bawang besar, dimayang kasar

1/2 batang lobak merah - hiris halus


Cara Penyediaan:


1. Masukkan air di dalam periuk pengukus dan biarkan mendidih. Sementara itu oleskan sos tiram pada keseluruhan ikan.

2. Masukkan ikan di dalam dulang, tuangkan sos ikan, kicap lemak manis, kicap pedas manis dan kesemua bahan hirisan serta cili api ke atas ikan hingga menutupi ikan. 

3. Letakkan dulang berisi ikan ke dalam periuk pengukus dan tutup.

4. Kukus selama 15 minit atau sehingga ikan masak. Siap dan sedia untuk dihidangkan.


Baca juga :

Resepi Ikan Kembung Masak Tauchu

Resepi Ikan Siakap Goreng Halia

Resepi Ikan Tenggiri Asam Pedas Che Nom

Catat Ulasan

0 Ulasan