Kekapis Goreng Bercili

Kekapis Goreng Bercili |  Orang lebih mengenalinya sebagai scallop tapi kalau ada nama dalam bahasa Melayu, kita guna jer. Scallop atau kekapis ni seangkatan dengan lala, kepah dsbnya tapi scallop isinya berwarna putih dan selalunya dimasak dalam masakan cina. 


Bila dapat scallop ni ui akan masukkan ke dalam sayuran menggantikan udang sebab rasanya manis tapi kali ni umi buat goreng bercili. Memang sedap.


kekapis
Kekapis Goreng Bercili

 Hari tu umi dapat kekapis yang istimewa siap dengan anak-anak dia sekali. Umi memang suka kekapis ni sebab rasanya kenyal-kenyal tapi sedap. Pernah sekali tu umi beli 3 kilo kekapis ni sebab lepas dibersihkan tingal seciput jer la sebab cengkerang jer yang besar.


Kekapis Goreng Bercili


Bahan-bahan

1 kg kekapis, diperisi buang cengkerang, basuh dan toskan

2 sudu sos tiram

2 inci halia, dihiris

2 sudu sos ikan

2 sudu sos tiram

daun bawang atau daun ketumbar 

Garam secukup rasa

Minyak untuk menumis


Bahan untuk dikisar

3 ulas bwang merah

2 ulas bawang putih

10 -15 tangkai cili kering



Cara Penyediaan :

  • Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar dengan hirisan halia hingga naik bau.


  • Masukkan sos tiram dan sos ikan, kacau hingga sebati. Biarkan seketika supaya cili benar-benar masak

Kekapis Goreng Bercili


  • Kalau ada daun ketumbar, boleh masukkan dan masukkan kekapis. Gaul rata dan biar sebati dengan cili yang ditumis


  • Masak dalam 5 -7 minit dan boleh dihidang.


Nota :

Tak perlu masukkan garam sebab sos tiram dan sos ikan tu sudah ada perasa tapi kalau sesiapa yang kuat makan masin, terpulang.

Catat Ulasan

0 Ulasan