Pisang Tanduk Goreng Rangup Dengan Kuah Kicap

Pisang Tanduk Goreng Rangup Dengan Kuah Kicap | Sewaktu menyambut Hari Raya Aidil Adha di Johor, baliknya penuh juga bonet kereta adik ipar dengan buahtangan dari Abang Caq selain daging kambing qurban. Mana taknya mak teh ditugaskan mengagihkan daging korban ke kakak ipar, kakak sepupu dan adik sepupu DH di Kedah.  


Tak cukup dengan daging korban, pisang nipah abang ipar tu dah cukup matang bukan ada 3 - 4 sisir tapi lebih 8 sisir kalau tak silap dengan setiap sisir tu banyak betul dan sebab si adik (kakak DH) di Kedah pun nak pisang tanduk, dicari pulak pisang tanduk, dengan buah ciku yang cukup besar untuk dibawa pulang.


Pisang Tanduk Goreng Rangup Dengan Kuah Kicap

Pisang tanduk ni DH kurang minat sama macam pisang nangka sebab ada rasa masam tapi pisang nilah yang umi suka.


Bahan-bahan :

3 biji pisang tanduk, dipotong serong

2 cawan tepung gandum

1 cawan tepung beras (tak kisah cap apa)

Sedikit garam, larutkan dalam 1 cawan air

Kunyit atau pewarna kuning


Cara Penyediaan :


  • Satukan tepung gandum, tepung beras, garam dan kunyit di dalam bekas. Gaul rata dan masukkan air yang berisi garam, gaul hingga menjadi adunan yang cair. Jangan dituang air garam kesemuanya tapi agak-agak agar adunan tidak menjadi terlalu cair


  • Masukkan minyak dan panaskan minyak untuk menggoreng.


  • Celupkan hirisan pisang tanduk ke dalam adunan tepung dan masukkan ke dalam kuali setelah minyak panas. Goreng dalam minyak agar pisang terendam dalam kuali



Pisang Tanduk Goreng Rangup Dengan Kuah Kicap


Alihkan pisang supaya pisang goreng masak rata. Bila nampak kuning keemasan, bolehlah di angkat, ditoskan minyakk dan dihidang.


Nota : 

Pisang goreng ni sedap kalau di cicah sambal kicap atau DH akan cicah dengan susu pekat.


Baca :

Resepi Cekodok Pisang

Resepi Cekodok Sukun

Resepi Serawa Pisang Abu

Catat Ulasan

2 Ulasan

  1. 3 jenis pisang tu dana suka goreng, pisang nangka tu paling best buat pengat sebab ada rasa masam2 tu kan kak. Orang johor makan pisang goreng, keledek goreng n macam-macam lagi wajib dengan sambal kicap hehehhe

    BalasPadam
    Balasan
    1. kita geng Dana...memang sedapp lebih2 lagi kalau extra pedas..hehe

      Padam