Resepi Sambal Udang Kertas Sedap Dan Mudah

Resepi Sambal Udang Kertas Sedap Dan Mudah | Masak Apa Hari Ini? Hari minggu ni memang kena masak spesial sikit sebabnya anak-anak semua ada dan memasak pun lebih tenang. Walau tenang, kepala tetap tak tenang sebab dok memikir nak masak apa hari ini, berapa jenis lauk nak dimasak. Ginilah dilema mak-mak kan!


Sebenarnya umi nak masak udang goreng kunyit tapi bila buka peti ais, nampak pulak udang kertas yang sederhana saiznya yang umi kira macam tak best dibuat udang goreng kunyit ni.


Resepi Sambal Udang Kertas Sedap Dan Mudah


Walau saiznya kecil harga sekilo udang ni RM30 tapi DH memang suka udang ni sebab ini udang laut dan udang ni dah 2 minggu dalam peti ais tapi masih manis.


Jomlah tengok apa resepi sambal udang keras sedap dan mudah ni. Bab nak memasak cepat dan mudah ni memang kesukaan umi ya.


Bahan-bahan

300 gm udang kertas

1 ulas bawang putih, dipotong dadu

2 keping asam gelugur, basuh dan rendam dalam air

2 sudu sos tomato

Garam secukup rasa

1/2 sudu makan gula / 1/2 ketul gula kabung


Bahan Kisar

15 tangkai cili kering (kurang pedas)

1 - 2 labu bawang besar

2 ulas bawang putih


Cara Penyediaan :

  • Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang putih hingga kekuningan, masukkan bahan kisar dan gula. Kacau dan masak hingga pecah minyak. Pastikan dimasak dengan api sederhana.

  • Masukkan asam gelugur bersama air rendaman (jangan terlalu banyak), kacau dan masukkan udang.

  • Bila udang sudah nampak kemerahan (masak), masukkan garam secukup rasa. Siap dan sedia untuk dihidangkan.




Catat Ulasan

0 Ulasan