Gulai Ikan Kembung Dengan Rebung Resepi Orang Kedah

Gulai Ikan Kembung Dengan Rebung Resepi Orang Kedah | Dulu memang umi tak pandai makan rebung kuning atau kalau kat kampung DH, dipanggil rebung bukit. Selalunya memang diaorang tak beli rebung ni tapi diambil di dalam hutan.


Sejak kenal rebung ni, memang setiap kali buat gulai ikan kembung atau gulai ikan temenung memang regunya rebung kuning ni sebab ni kesukaan DH. Kalau di utara, ikan kembung dipanggil ikan temenung dan ikan nilah favorite DH sejak kecil dulu.


Kalau kat kampung DH, memang sedap makan gulai ikan temenung ni sebabnya ikan kembung tu tak kena ais lagi, segar sebab baru naik dari laut. Kalau rebus pun, boleh ratah macam tu saja.


Gulai Ikan Kembung Dengan Rebung Resepi Orang Kedah

Gulai temenung utara ni bukan pekat macam gulai ikan Penang atau gulai ikan Perak tapi cair, cukup rasa masam dan cukup rasa segalanya. Gulai kembung utara ni tak merah dengan cili, tu yang apa umi tengok dan rasa sepertimana masakan Allahyarhamah mak mertua.


Rebung ni pula, bila dah dipotong, dihiris dibahagian atas dan bawah dan dimasak dengan betul, memang sedap sangat, nak-nak bila gulai tu dimakan keesokkan harinya. 


Bahan-bahan

Ikan kembung

Rebung kuning

1 sudu halba campur

1 tangkai daun kari

1 paket serbuk kari ikan Cap O

1 mangkuk santan

1 mangkuk jus asam jawa


Bahan-bahan ditumbuk

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih 

1 inci halia | tumbuk kasar


Cara Penyediaan:

  • Rebung kuning dibasuh, dipotong dalam 1 inici dan dihiris tidak putus di bahagian atas dan bawah
  • Campurkan serbuk rempah dengan sedikit air supaya menjadi pes
  • Panaskan minyak dan tumiskan halba campur hingga naik bau, masukkan bahan yang ditumbuk dan daun kari. Masak hingga naik bau
  • Masukkan pes rempah kari dan sedikit air, renih hingga nampak pecah minyak dan masukkan rebung, tambah air supaya rebung sebati dengan rempah 
  • Bila rebung nampak dah masak, masukkan santan. Kacau biar rempah sebati dengan santan hingga mendidih.
  • Masukkan ikan dan garam secukupnya. Bila ikan nampak dah masak, tutup api dan sedia untuk dihidang


Walaupun kuahnya nampak cair tapi gulai ikan kembung dengan rebung resepi orang Kedah ni memang sedap bila cukup dengan rasa masam dari jus asam jawa, apatah lagi ikan kembung pun segar dan manis.

Catat Ulasan

0 Ulasan