Enak Betul Masak Lemak Cili Api Udang Campur Timun Dan Daun Asam Gelugur

 


Bahan-bahan 

20 ekor udang galah, dibersihkan 

 1 biji timun, dibasuh dan dibuang empulur

2 batang serai, diketuk

1 mangkuk santan

250 ml santan kotak

2 helai daun asam gelugur

Air

Garam secukup rasa


Bahan dikisar :

20 tangkai cili api, nak pedas boleh tambah lagi

5 ulas bawang putih

1 inci kunyit hidup



Cara Penyediaan :

  • Renih bahan yang dikisar dan serai yang diketuk ke dalam periuk, tambah 1/2 mangkuk air, dimasak hingga agak kering dan masukkan timun yang dipotong tadii. Kacau biar bahan kisar tu mesra dan timun menjadi agak lembut.


  • Bila timun dah nampak masak dan lembut, masukkan santan, kacau sekejap dan masukkan udang.
  • Masukkan daun asam gelugur yang dihiris dan tTambah santan kotak dan kacau. Masak dengan api sederhana. Masukkan garam secukup rasa, Masak dalam 5 minit dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan.

Nota 

Asam gelugur tak dimasukkan sebab daun asam gelugur dah cukup memberi rasa masam tapi kalau nak tambah asam gelugur atau belimbing pun boleh. Ikut citarasa sendiri dan selera sendiri.
Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan