Goreng Asam Ikan Tongkol

Goreng Asam Ikan Tongkol | Masakan ni pun antara masakan yang boleh buat kecur air liur dengan cukup rasa masam, pedas dan manis dari bawang besar serta isi ikan tongkol yang manis.


Kalau selalunya buat masak cuka ikan tongkol yang jadi favorite DH, tapi kali ni umi tukar ke goreng asam ikan tongkol yang jadi favorite Allahyarham abah. 


Goreng Asam Ikan Tongkol 


Bahan-bahan

3 ketul ikan tongkol

3 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

2 inci halia

2 sudu cili kisar

1 labu bawang besar, dihiris

1 -2 tangkai cili merah atau cili api

1 mangkuk air asam jawa

garam secukup rasa



Cara Penyediaan


1. Ikan tongkol, digaul garam dan kunyit dan digoreng hingga agak garing


2. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan cili kisar, kacau dan biarkan cili masak dengan sempurna. Kalau tak suka pedas, tak perlu masukkan cili kisar


3. Masukkan air asam jawa dan sedikit garam, biar mendidih dan masukkan isi ikan tongkol, bawang besar dan cili merah/cili api. Balik-balikkan ikan dan biarkan sebati dan agak kering, Tutup api dan sedia untuk dihidangkan



Catat Ulasan

0 Ulasan