Resepi Daging Goreng Jintan

Resepi Daging Goreng Jintan | Rindu masakan bonda, jadinya kena buat sendiri masakan daging goreng jintan yang bonda sering buatkan waktu berpantang.


Ehh..tak berpantang pun boleh makan, cuma kena pantang makan lebih je.


Resepi Daging Goreng Jintan


Bila dapat makan lauk ni, memang tak angkat kepala selain tekun men nikmati, know know nasi bertambah.


Inilah antara lauk tersedap istimewa yang akan sentiasa dirindui dan ubat rindu. Siapa lagi nak ubat hati rindu, hati pilu melainkan diri kita sendiri kan.


Resepi Daging Goreng Jintan

Bahan-bahan

500 gm daging batang pinang (kalau guna daging bahagian lain pun boleh)

2 tangkai cili kering, digoreng rangup

1 mangkuk jus asam jawa

sedikit serbuk kunyit

garam secukup rasa


Bahan ditumbuk kasar

1 sudu jintan manis

1 sudu jintan putih

4 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

1/2 inci halia



Cara penyediaan :

1. Tumbuk jintan manis, jintan putih dan lada hitam hingga lumat. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia, tumbuk tapi jangan terlalu halus.


2. Panaskan minyak, tumis bahan yang ditumbuk hingga naik bau. Masukkan daging, serbuk kunyit, air asam jawa dan garam secukupnya.


3. Bila daging dah masak, masukkan cili kering yang digoreng (kalau suka) Kacau dan biarkan nampak pecah minyak. Tutup api, siap untuk dihidang.


Nota : Kalau tak boleh makan lada hitam, boleh abaikan lada hitam tu


Kalau untuk orang berpantang, tak perlu tumis, hanya masukkan kesemua bahan dan renih sampai kering dan daging mengecut serta minyak dari daging akan keluar


Catat Ulasan

0 Ulasan