Ketupat Sotong Versi Utara

Ketupat Sotong Versi Utara | Dah lama nak buat ketupat sotong, kali terakhir buat awal tahun 2022 tapi Ketupat sotong versi Kelantan yang manis. Kononnya nak buat versi Terengganu yang tidak manis dengan halba, halia dan bawang putih tapi veris Utara ni lebih menggamit rasa.


Saiz sotong pula besar dan segar, hasil candat dan jala masa DH ikut abang dia ke laut waktu balik Kedah minggu lepas. Isi sotong pun tebal, memang puas hati makan.


Ketupat Sotong Versi Utara

Next, ada sotong segar kita buat Ketupat Sotong Versi Terengganu pulak.


Bahan-bahan :

1 kg sotong (saiz besar) dicuci bersih

1 cawan beras pulut (rendam 30 minit, toskan)

Lidi secukupnya


Bahan kuah :

15 tangkai cili kering- rebus hingga lembut dan toskan

2 labu bawang besar

3 ulas bawang putih

1 cawan pati santan

1/2 cawan air

Garam dan gula secukup rasa

Minyak masak secukupnya


Cara penyediaan :

1. Isikan sotong dengan pulut hingga memenuhi 3/4 bahagian badan sotong. Masukkan kepala sotong dan sematkan lidi dengan kemas supaya pulut tidak terkeluar. Ketepikan.


2. Cili kering dan bawang dikisar halus.


3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga harum dan pecah minyak. Masukkan sotong bersama pati santan dan air. Rebus dalam api sederhana anggaran 15 - 20 minit. Perisakan garam dan gula secukup rasa.


4. Matikan api, sedia dihidang.

Catat Ulasan

0 Ulasan