Resepi Nasi Goreng Cili Padi Campur Daging Menambah Selera

Nasi goreng hasil masakan cikapplepie semalam ni pedas tapi sedap dengan rasa daging yang cukup manis hingga kurang rasa pedasnya. Memang bertambah nasi di pinggan dengan taburan kobis yang dihiris nipis dan ikan bilis goreng garing cukup membuat kita lupa diet.


Stok ikan bilis goreng memang sedia ada di atas meja dan hirisan limau nipis pun kena ada untuk bagi nasi goreng bertambah kick lagi.


Nasi Goreng Cili Padi


Bahan-bahan:

Nasi sejuk

Sedikit daging, dihiris dan direbus

Garam dan serbuk perasa 


Bahan ditumbuk :

5 tangkai cili api thai

3 tangkai cili padi hijau

4 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

1 gengam ikan bilis, direndam sekejap

1/2 inci belacan


Cara Penyediaan :


1. Tumbuk atau kisar cili padi, bawang merah, bawang putih, ikan bilis dan belacan hingga lumat.


2. Panaskan kuali dan tumis bahan kisar tadi sampai garing dan masukkan daging yang telah direbus. Kacau supaya daging sebati dengan bahan tumisan 


3. Masukkan nasi sejuk, kacau supaya sebati dengan bahan tumisan dan kemudian perasakan dengan garam secukupnya dan serbuk perasa (jika suka)


4. Tutup api dan nasi goreng cili padi sedia untuk dihidangkan. Taburkan kobis yang dihiris atau daun bawang dan sedia untuk dimakan.


Baca Juga :







Catat Ulasan

0 Ulasan