Dah lama umi teringin nak makan egg drop soup ni dan akhirnya cik Meya sempat buatkan minggu lepas. Inilah makan kesukaan umi masa kecil yang dimasak bonda untuk kami sekeluarga.
Kalau dulu, bonda letakkan juga cendawan hitam tapi anak-anak kurang gemar cendawan ni dan digantikan dengan cendawan inoki yang sedap.
Bahan-bahan:
3 - 4 biji telur
5 keping crab stick, dipotong pendek
1 biji lobak merah, dipotong memanjang
1 pek cendawan inoki (tambahan)
3 sudu tepung jagung, dibancuh dengan sedikit air
2 ketul kiub stok ayam
Garam dan serbuk perasa
Daun bawang, dihiris pendek
1 inci halia, dihiis
sedikit kicap cair
Cara Penyediaan :
1. Panaskan air di dalam periuk, masukkan kiub stok ayam dan halia, dimasak hingga mendidih.
2. Masukkan lobak merah dan dimasak hingga nampak lembut dan masukkan crab stick
3. Pecahkan 3 biji telur di dalam bekas dan kacau, kemudian masukkan telur yang telah dikacau perlahan-lahan ke dalam periuk.
4. Kacau kuah supaya telur pecah-pecah dan masukkan tepung jagung, kicap serta garam dan serbuk perasa. Terus kacau perlahan-lahan dan taburkan daun bawang. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Baca Juga :
0 Ulasan