Rindu betul nak makan gulai cili api perut dengan rebung, dan Alhamdulillah ada rezeki dapat perut tanpa ais berharga RM18 sekilo. Rasanya memang mahal kan tapi sebab kalau dah teringin tu umi beli jer sekilo sebab ada lauk lain yang dimasak bukan semata-mata gulai cili api.
Bila dah masak tu baru perasan yang daun kunyit dah kuning layu, jadi tak jadilah umi masukkan daun kunyit.
Apa pun masakan dah jadi dah jadi rebutan hingga bertambah nasi dalam pinggan. Alhamdulillah.
Bahan-bahan
1 kg perut
Rebung keping (RM3)
3 keping asam gelugur
1 batang serai, diketuk
1 helai daun kunyit
1 paket santan (RM2)
Garam secukup rasa
Baca Juga : Resepi Kerabu Perut
Bahan dikisar/ditumbuk halus
3 ulas bawang putih
20 batang cili api
3 inci kunyit hidup
Cara-cara penyediaan :
- Perut dicuci bersih dan kemudian di rebus dengan 2 keping asam gelugur hingga lembut.
- Masukkan bahan yang dikisar/ditumbuk bersama dengan serai yang diketuk ke dalam periuk dengan 1 mangkuk air, direnih dengan api sederhana
- Bila perut sudah lembut dan empuk, buangkan air rebusan dan potong perut dalam saiz yang kecil atau mengikut selera anda.
- Masukkan perut serta rebung bersama santan cair ke dalam periuk, kacau bagi perut sebati dengan bahan yang direnih, dimasak hingga mendidih tapi jangan pecah minyak.
- Masukkan santan pekat serta asam keping, kacau hingga rata dan sebati. Masukkan garam secukupnya dan tabur daun kunyit yang dihiris tapi untuk kali ni saya tak letak daun kunyit sebab terlupa nak beli. Biarkan seketika dan tutup api. Siap!
Resepi :
1 Ulasan
sedap, campuran yang mantap
BalasPadam