Terung Telunjuk Goreng Bercili, lauk simple dan menjadi favorite umi, tanpa lauk lain pun dah oleh buat nasi bertambah-tambah. Rasa terung dan biji-biji dalamnya cukup membuat kita ralit mengunyah.
Bahan-bahan
Terung telunjuk, dibelah 2
1 mangkuk ikan bilis, digoreng
2 ulas bawang kecil, dihiris
1 ulas bawang putih, dihiris
Garam secukupnya
1 keping asam gelugur
Bahan ditumbuk
5 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
1 biji bawang putih
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan terung digoreng setengah masak. Letak tepi
2. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan dan naik bau, masukkan bahan yang dikisar, kacau hingga masak.
3. Bila bahan tumis mulai pecah minyak, masukkan terung yang telah di goreng setengah masak tadi. Kacau biar sebati dan mesra.
4. Tutup api, biar kan sejuk sedikit dan kemudian masukkan ikan bilis. Kacau dan boleh diangkat dan dihidang. Siap.
Nota :
Api ditutup sebelum memasukkan ikan bilis supaya ikan bilis kekal rangup dan tidak lembik.
0 Ulasan