Nenas ni memang all time favorite tak kisahlah dimasak gulai atau diratah dengan colek pun jadi. Tetiba rindu nak buat nenas tumis air yang selalu bonda masak masa kami semua kecil, mungkin sebab tak nak bagi makan pedas.
Tapi, nenas tumis air ni ada sedikit rasa pedas dari cili merah yang dimasukkan dan ada rasa manis masam tapi sedap bila dimakan dengan nasi panas dan ikan jeruk.
Bahan-bahan
1/2 biji nenas
1 biji telur
2 tangkai cili merah / cili api thai
2 ulas bawang kecil, dihiris
1 ulas bawang putih, diketuk
1 mangkuk air
Garam
Gula
Cara Penyediaan :
- Nenas yang telah di potong, di buang mata nenas dan kemudian di cincang tapi jangan terlalu halus.
- Panaskan minyak, tumis bawang kecil dan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan nenas yang dihiris dan cili merah. Tambahkan air dan masak hingga nenas agak layu,
- Bila kuah nampak mendidih, masukkan telur, garam dan sedikit gula. Masak sekejap dan oleh ditutup api. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
1 Ulasan
teringat masa kecik mak suka masak nanas muda gini, dia tak la muda sgt tp sedap rasa masam2 tu bila di tumis
BalasPadam