Tak pasti kenapa bihun putih ni dipanggil bihun Singapore tapi umi dapat tahu bihun gini orang Singapore panggil bihun ni Bihun Goreng Siam. Entah apa kaitan sampai dipanggil sedemikian, tidak dapat diketahui. Setahu umi, Bihun Goreng Siam ni dimasukkan tauchu tu perbezaan yang ketara.
Nak lebih mudah, kita boleh panggil bihun putih jer lan kan atau ada panggilan lain dari yang mungkin umi tak tahu?
Bihun ini memang rasanya dan bahan yang membuat ia sedap semestinya penggunaan seafood seperti udang dan sotong. Warnanya yang putih tanpa pengunaan kicap mahupun cili kisar dan pedas dari lada hitam dan wangi dari lada sulah. Lebih sedap kita letak cili kicap yang dipecah dengan jus limau kasturi yang membuat kita makan bertambah-tambah.
Bahan-bahan:
Bahan hiasan
Cara Memasak:
- Rendam atau celur bihun sehingga lembut. Toskan dan letak tepi.
- Panaskan minyak dantumis bahan yang ditumbuk sehingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan isi ayam, dimasak hingga nampak kekuningan dan masukkan fish ball. Masukan lobak merah dan sayuran lain (kalau ada, kecuali tauge). Masak hingga nampak layu.
- Masukkan kiub ikan bilis yang dilarutkan dalam air, kacau dan pecahkan telur. Kacau seketika.
- Masukkan bihun dan kacau sehingga mesra dan kacau sehingga bihun lembut dan sebati. Masukkan sedikit lada sulah, garam secukupnya. Bila bihun nampak dah lembut, masukkan tauge, gaulkan sekejap dan tutup api.
- Masukkan bihun di dalam bekas dan taburkan bawang goreng dan daun bawang. Hidangkan bersama sambal kicap dan telur dadar
Tips:
Jangan masukkan terlebih air, bihun akan jadi lembik dan hancur.
1 Ulasan
sedap.. sesuai untuk anak2..
BalasPadam