Resipi Ikan Kembung Masak Sambal Tumis

Ikan kembung memang jadi favoarite habibi sejak kecil hingga sekarang dan bila ke pasar memang ikan kembung jenis pelaling, kembung bulat atau mabong jadi pilihan untuk stok.




Bahan-bahan

3 ekor ikan kembung – bersihkan, kelar dan letak garam dan kunyit

2 biji bawang besar – hiris

1 mangkuk air asam jawa 

Garam dan gula secukup rasa

Minyak masak untuk menggoreng dan menumis


Bahan Kisar

10 tangkai cili kering, dibuang biji dan direndam air panas sekejap

1 labu bawang besar

2 ulas bawang putih

 


Cara Memasak:

1. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan seketika.

2. Kemudian panaskan minyak yang agak banyak untuk menumis. Ia bertujuan supaya rencah cepat garing.

3. Tumis cili kisar dengan api perlahan sehingga masak dan garing.

4. Kemudian masukkan sedikit gula yang akan membuat sambal berkilat dan cantik berwarna merah. Kacau supaya tidak melekat. 

5. Masukkan air asam jawa bersama sedikit garam. Gaul rata dan kemudian masukkan ikan dan tunggu hingga sambal pecah minyak.

6. Terakhir, masukkan  hiirsan bawang besar. Kacau hingga bawang layu dan bolehlah diangkat dan sedia untuk dihidang.




Catat Ulasan

1 Ulasan