Ikan kembung memang jadi favoarite habibi sejak kecil hingga sekarang dan bila ke pasar memang ikan kembung jenis pelaling, kembung bulat atau mabong jadi pilihan untuk stok.
Bahan-bahan
3 ekor ikan kembung – bersihkan, kelar dan letak garam dan kunyit
2 biji bawang besar – hiris
1 mangkuk air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng dan menumis
Bahan Kisar
10 tangkai cili kering, dibuang biji dan direndam air panas sekejap
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan seketika.
2. Kemudian panaskan minyak yang agak banyak untuk menumis. Ia bertujuan supaya rencah cepat garing.
3. Tumis cili kisar dengan api perlahan sehingga masak dan garing.
4. Kemudian masukkan sedikit gula yang akan membuat sambal berkilat dan cantik berwarna merah. Kacau supaya tidak melekat.
5. Masukkan air asam jawa bersama sedikit garam. Gaul rata dan kemudian masukkan ikan dan tunggu hingga sambal pecah minyak.
6. Terakhir, masukkan hiirsan bawang besar. Kacau hingga bawang layu dan bolehlah diangkat dan sedia untuk dihidang.
1 Ulasan
simple tapi sedap.. yumm yumm yumm..
BalasPadam