Resipi Gulai Cili Api Telur Ikan Tenggiri

Telur ikan tenggiri ni kesukaan Cik Meya sebab dia kurang minat dengan telur ikan mayong. Tak kisahlah sebab kedua-dua jenis telur ikan ini kalau dimasak memang tetap habis dimakan oleh rakyat jelata dalam rumah ni.


Gulai Cili Api Telur Ikan Tenggiri

Telur ikan tenggiri ni selain dibuat masak lemak cili api, rajin juga umi buat goreng dengan bawang dan goreng tepung.


Bahan bahan:

telur ikan tenggiri

1 mangkuk santan segar

1 keping serai, diketuk

1 keping asam keping

2 biji tomato, dipotong baji

1 sudu kecil garam kasar 

1 helai daun kunyit


Bahan kisar:

15 biji cili api atau lebih ikut kesukaan 

1 inci kunyit hidup

1 helai daun kunyit



Cara memasak:

1. Panaskan air, masukkan telur ikan dalam 2 minit  untuk membuang bau dan rasa hanyir telur. Angkat dan tos. 


2. Masak bahan kisar bersama serai, masak sekejap dan kemudian masukkan telur ikan, daun kunyit dan asam keping. Masak sehingga kuah agak kering. 


3. Akhir sekali santan, tomato dan daun kunyit yang dihiris serta garam. Kacau rata. Masak sekejap dan tutup api.


Nota :

Kalau ada belimbing buluh atau mangga muda pun sedap dan akan menyedapkan lagi gulai cili api telur ikan tenggiri ni.

Catat Ulasan

0 Ulasan