Resipi Ikan Talapia Goreng Sos Cili Pedas

Memang jarang umi beli ikan talapia ni, kecuali ada sekali dua untuk Ayong yang suka makan ikan talapia goreng. Umi pernah makan ikan talapia masa bawa rombongan bercuti ke Vietnam, memang sedap dan tak bau selut langsung tapi bila balik negara sendiri memang tak sampai hati nak makan sebab ada bau.


Ikan Talapia Goreng

Ni pun umi beli sebab saja nak try tapi rasa sikit jer buat syarat sebab dah beli dan selebihnya anak-anak yang makan.


Bahan-bahan:

ikan talapia saiz sederhana, dibersihkan dengan limau kasturi

1 labu bawang kuning, dipotong dadu

1/2 sudu teh pati asam jawa

1 sudu sos tiram

1 mangkuk kecil air

garam 

minyak


Bahan kisar:

5 tangkai cili api

3 ulas bawang putih

2 ulas bawang merah



Cara Memasak:

1. Ikan talapia, disiang, dibersihkan kemudian digaul dengan garam dan serbuk kunyit.

2. Panaskan minyak, goreng ikan talapia hingga garing.




3. Keluarkan sedikit minyak hasil goreng ikan talapia dan tumis semua bahan kisar hingga naik bau

4. Masukkan bawang kuning yang dipotong dadu, pati asam jawa dan sos tiram. Renih hingga mendidih dan pecah minyak.

5. Setelah pecah minyak, perasakan dengan garam dan akhir sekali tuangkan ke atas ikan talapia yang digoreng. Siap

5. Tuangkan bahan tumis ke atas ikan talapia goreng.

Catat Ulasan

1 Ulasan