Resipi Ikan Gelama Masak Tauchu

Entah apa mimpi habibi, dibelinya ikan tauchu, mujur tak banyak. Katanya, ikan ni nampak fresh tu yang dibelinya. Bukan apa, ikan ni isinya tawar dan kalau dimasak mesti garing dan makan waktu panas, baru la sedap pada selera umi la. 


Memandangkan dah dibeli, mestilah  nak kena masak kan jadi selain digoreng garing, umi buat tauchu untuk bonda. Masakan tauchu ni bukanlah selera umi apalagi habibi tapi favorite bonda.


Ikan Gelama Masak Tauchu

Masak tauchu ni mudah jer, cepat dan senang nak dibuat, kena ada tauchu la sebagai bahan utamanya.


Jom tengok resipi mudah, semudah ABC ni.


Bahan-bahan:

1 ekor ikan gelama - dicuci bersih dan kelar badannya.

1 biji bawang besar, dipotong bulat

2 biji cili api thai, dibelah dua tak putus (boleh guna cili hijau atau cili merah, ikan selera anda)

1 keping asam gelugor

2 sudu besar taucu


Bahan hiris nipis:

1 inci halia

3 ulas bawang putih

1 biji bawang besar


Cara Memasak:


Gaul ikan dengan garam dan kunyit, kemudian goreng garing. Keluarkan.

2. Dalam kuali yang sama, kurangkan minyak dan tumis bahan hiris hingga wangi dan kekuningan.

3. Masukkan taucu, tumis hingga wangi  dan masukkan air asam jawa dan 1/2 mangkuk air. Renih hingga mendidih.

4. Rasa kuahnya dan tambah garam jika perlu sebab tauchu selalunya dah masin.

5. Masukkan ikan goreng, bawang besar dan cili api. Kacau biar sebati dan masak hingga nampak bawang dah layu, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


Nota :

Anda boleh guna asam gelugur menggantikan air asam jawa.

Catat Ulasan

1 Ulasan