Bubur pulut hitam ni memang jadi kesukaan ramai orang bahkan kaum cina pun suka dengan pulut hitam ni. Baru-baru ini, umi buat bubur pulut hitam untuk majlis sambutan Hari Deepavali KRT, buat agak banyak sebab simpan sedikit untuk rumah.
Bubur Pulut Hitam Sedap
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan pulut hitam, rendam 4/5 jam
6 cawan air, untuk merebus pulut
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair)
2 helai daun pandan, carikkan dan simpul
2 ketul gula melaka
garam secukup rasa
Cara Penyediaan:
- Basuh pulut hitam dengan 3 kali bilasan. Tak perlu basuh sampai air bilasan menjadi putih kerana itulah dinamakan pulut hitam.
- Rebus pulut hitam bersama air yang menutupi pulut dan masukkan gula melaka/gula kabung.. Rebus sehingga lembut. Pulut hitam akan pecah kembang apabila lembut.
- Masukkan santan cair, dan sedikit garam. Masak sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan pula 1 cawan santan pekat. Kacau, biar sebati dan bolehlah ambil sesudu dan rasa samada perlu tambah gula mengikut kemanisan yang diingini. Siap.
Baca : Resipi Pencuci Mulut
Cara untuk kuah santan:
- Masukkan 1 cawan santan didalam periuk dan buka api yang kecil sehingga mendidih. Perlu selalu kacau supaya santan tidak berketul.
- Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan dalam santan. Kemudian masukkan garam secukup rasa.
Tip:
Ada yang merendam pulut hitam semalaman. Ini supaya dapat menjimatkan masa merebus. Kalau tak cukup masa, memadai rendam selama 3-4 jam, tetapi pulut perlu direbus agak lama untuk kembang dan lembut.
1 Ulasan
semalam dana pun masak bubur pulut hitam dekat pejabat
BalasPadam