Kata habibi dah selalu sangat buat kerang rebus cicah air asam, jadinya kerang yang dibeli kali ini dibuat kerang goreng pedas. Tak apalah, sesekali kita turut apa yang ahli lain nak rasa walau sebenarnya umi lebih suka buat kerang rebus cicah air asam atau sos cili campur kacang tumbuk. Bagi umi rasa kerang rebus dimakan sebegitu lebih sedap dan rasa segar.
Bahan-bahan
1 kilo kerang
1/2 mangkuk jus asam jawa
sedikit daun ketumbar
Garam dan gula secukupnya
Bahan dikisar
5 tangkaii cili merah
3 tangkai cili api thai
5 tangkai cili api
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
Cara Penyediaan
- Kerang di cuci bersih dan direbus tanpa air dalam 10 - 15 minit. Biarkan ia sejuk, kemudian dikopek ambil isinya.
- Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan yang dikisar dan tambahkan air asam jawa, masak hingga pecah minyak. Masukkan kerang dan kacau hingga sebati.
- Masukkan sedikit garam (kerang pun sudah rasa masin semulajadi) dan sedikit gula, masak sekejap dan boleh tutup api.
- Taburkan hirisan daun ketumbar, angkat dan sedia untuk dihidangkan.
0 Ulasan