Ikan pari ni favorite anak-anak terutama Angah Ammar terutama bila dimasak sambal dengan mangga muda. Memang laju je nasi bertambah walau kekadang tu berulang minum air sebab pedas tapi kalau tak pedas memang tak sedap.
Sambal Ikan Pari
Bahan-bahan:
600gram ikan pari, dipotong kecil (ikut suka)
3 biji mangga telur, dipotong
1 labu bawang besar - potong bulat
Garam secukup rasa
Gula
Bahan kisar:
15 biji cili kering
3 biji bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm belacan (kalau suka)
Baca Juga : Resipi Sambal Tumis Ikan Kembung
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar hingga pecah minyak. Jika terlalu kering, masukkan sedikit air, masak hingga pecah minyak.
2. Masukkan sedikit gula, kacau biar sebati dan masukkan ikan pari, gaul rata. Bila ikan pari nampak hampir masak, masukkan mangga yang dipotong. Kalau tiada mangga, boleh masukkan air asam jawa atau asam gelugur.
3. Masukkan garam secukupnya dan masak seketika dan tutup api.
0 Ulasan