Bahan-bahan
Ikan kembung
daun kunyit, dihiris halus
Daun pisang
garam secukup rasa
Bahan-bahan ditumbuk
5 tangkai cili kering, dibasuh dan direndam
5 tangkai cili api
1/2 biji kelapa parut
2 batang serai, dihiris
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit pes asam jawa
sedikit belacan (kalau tak letak pun ok)
Cara Penyediaan
1. Ikan kembung dibersihkan dan dibelah belakang. Daun pisang, dibersihkan dan dilap sebelum digunakan.
2. Tumbuk kesemua bahan hingga lumat, masukkan dan gaulkan daun kunyit yang telah dihiris dan perasakan dengan garam secukupnya
3. Masukkan sambal kelapa ke dalam ikan sepenuhnya dan lumurkan sedikit garam ke bahagian badan ikan.
4. Letakkan ikan ke atas daun pisang dan gulung. Bakar didalam oven atau atas kuali leper hingga masak.
0 Ulasan