Resipi Ikan Kembung Bakar Sumbat Sambal Kelapa

 

ikan kembung sumbat sambal kelapa


Bahan-bahan

Ikan kembung

daun kunyit, dihiris halus

Daun pisang

garam secukup rasa


Bahan-bahan ditumbuk

5 tangkai cili kering, dibasuh dan direndam

5 tangkai cili api

1/2 biji kelapa parut

2 batang serai, dihiris

5 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

sedikit pes asam jawa

sedikit belacan (kalau tak letak pun ok)



Cara Penyediaan

1. Ikan kembung dibersihkan dan dibelah belakang. Daun pisang, dibersihkan dan dilap sebelum digunakan.

2. Tumbuk kesemua bahan hingga lumat, masukkan dan gaulkan daun kunyit yang telah dihiris dan perasakan dengan garam secukupnya

3. Masukkan sambal kelapa ke dalam ikan sepenuhnya dan lumurkan sedikit garam ke bahagian badan ikan.

4. Letakkan ikan ke atas daun pisang dan gulung. Bakar didalam oven atau atas kuali leper hingga masak.

Catat Ulasan

0 Ulasan