Resipi Cempedak Goreng Sedap dan Rangup

 


Bahan-bahan

Tepung Beras

2 cawan air suam

2 sudu marjerin / 3 sudu minyak

2 sudu air kapur makan

1 sudu kunyit serbuk

Garam secukup rasa.



Cara-caranya

1. Masukkan kesemua bahan ke dalam bekas, tambah air sikit demi sikit. Jangan masukkan kesemua air, agak-agak supaya adunan tidak terlalu pekat atau cair.

2. Panaskan minyak didalam kuali, celupkan buah cempedak sebiji demi sebiji dan masukkan ke dalam kuali. Bagi mengelakkan cempedak melekat, jangan goreng cempedak dengan kuantiti banyak pada satu masa


Petua Goreng Cempedak

1. Jangan rendam cempedak dalam bancuhan tepung. Cempedak akan kembang. Ini yang menyebabkan cempedak berminyak. Masa hendak masak baru celup cempedak dalam tepung dan terus goreng.

2. Tepung yang cair akan menghasilkan bentuk cempedak yang tidak cantik dan tidak rangup.


Catat Ulasan

0 Ulasan