Bahan-Bahan:
500 gm udang besar, dibersihkan dan dibuang tahi dibelakan
1 s/b kunyit
1 s/k garam
Minyak
Bahan Sos
5 ulas bawang merah, dimayang
3 ulas bawang putih, dimayang
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah, dipotong nipis
1/2 cawan air.
1 biji tomato, dibelah (optional kalau ada)
1 pokok daun bawang & daun sup, dihiris pendek (optional kalau ada)
Garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan
1. Gaulkan udang dengan kunyit dan garam dan gorengkan sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Asingkan sedikit minyak dan panaskan minyak semula dan tumiskan bawang merah dan bawang putih.
3. Apabila sudah wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air. Masukkan juga cili potong dan gula.
4. Setelah kuah pekat, masukkan udang dan gaulkan rata.
5. Hiaskan dengan daun sup dan daun bawang. Hidangkan bersama nasi putih
0 Ulasan