Bahan-bahan
5 biji telur, direbus, buangkan kulit
3 sudu besar rempah kari ikan
5 ulas bawang merah, dihiris
3 ulas bawang putih, dihiris
1 inci halia, dihiris
2 keping asam gelugur
1 mangkuk santan
garam secukup rasa
1 batang cili merah, dibelah untuk hiasan
Bahan tumisan (dihiris)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara Penyediaan
Telur direbus, dikupas kulit dan letak tepi.
2. Masukkan rempah kari, bawang merah, bawang putih, halia bersama 1 mangkuk air di dalam periuk Renih hingga rempah nampak masak.
3. Masukkan santan, telur dan asam gelugur, kacau dengan kerap supaya santan tidak pecah minyak. Masukkan cili merah sebagai hiasan (kalau suka) Perasakan dengan garam secukupnya, masak dalam 5 minit dan tutup api.
4. Dalam kuali, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau dan kekuningan. Kautkan dan masukkan ke dalam periuk berisi telur. Siap.
0 Ulasan