Tip Masak Telur Ikan Tak Pecah




Telur mayong ni memang sedap kalau dimasak Gulai, Masak Lemak Cili Api atau buat Asam Pedas.

Tapi yang tak bestnya, kantungnya selalu pecah waktu dimasak walau dok berjaga-jaga.

Mungkin korang boleh cuba tip ni tapi dah guna tip toksah ka kacau ganaih-ganaih sebab telur ikan mayong ni fragile

Ni ada 3 tip yang korang boleh cuba.

Tip 1: Rendam dalam air

Rendamkan telur ikan di dalam bekas berisi air biasa. Toskan telur dan masukkan telur ke dalam kuah gulai, kari atau masakan sewaktu kuah hampir mendidih. Pastikan api lauk tidak terlalu kuat. Kacau perlahan-lahan sehingga kuah kembali mendidih dan telur ikan agak masak.Tutup api, dan tutup periuk supaya telur masak sendiri dalam kuah yang masih panas.

Tip 2: Rendam dengan air kapur.

Sediakan air kapur dalam besen atau bekas. Rendamkan telur ikan yang telah dibasuh ke dalam air kapur selama 10 minit. Toskan telur ikan daripada air kapur dan bilas sehingga betul-betul bersih. Panaskan air dalam periuk dan rebus telur ikan seketika. Toskan, dan sedia untuk dimasak dengan masakan kegemaran anda.

Tip 3. Kukus

Panaskan periuk kukusan yang telah berisi air. Masukkan telur ikan ke dalam pengukus. Kukus hingga telur ikan telah benar-benar masak sepenuhnya, kukus ia lebih lama. Setelah siap dikukus, boleh masukkan ke dalam masakan kuah anda.

Korang ada tip lain? meh la share

Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan