Resepi Rendang Ayam Cili Api
Bahan-bahan
½ ekor ayam saiz besar, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
2 mangkuk santan segar
2 keping asam gelugor
1 ketul gula kabung
1 helai daun kunyit, dipotong kecil atau hiris halusu
3 helai daun limau purut
400 ml air
2 1/2 camca besar kerisik
Garam secukup rasa
Bahan Kisar
1 genggam cili padi kampung
5 batang serai, hiris halus
1 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
½ inci lengkuas
1 inci kunyit hidup (1 sudu makan serbuk kunyit)
5 biji buah keras
Cara Penyediaan
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga naik wangi, masak dengan api sederhana dan hingga naik minyak,
2. Masukkan ayam dan gaul rata. Biar ayam kecut.
3. Masukkan santan dan daun kunyit serta daun limau purut (kalau suka) disiat, kacau rata dan biar sebati dan mendidih.
4. Tambah kerisik, asam gelugor, gula kabung dan sedikit garam. Kacau lagi dan masak dengan api pecil hingga rendang pekat dan ayam masak. Siap dan bolehlah hidangkan.
0 Ulasan