DAGING MONGGOLIA
Bahan-bahan
250 gm daging bahagian topside (kalau dapat batang pinang lagi best)
½ cawan tepung jagung
¼ cawan minyak masak
½ cawan air
5 sudu kicap
1/2 ketul gula kabung
3 pokok daun bawang, dipotong 2 inci
sedikit lada hitam kisar
Garam secukup rasa
Bahan Tumisan
7 ulas bawang putih, dihiris nipis
2 inci halia, dimayang halus
Cara Memasak
1. Daging dipotong senipis yang boleh, dihiris berlawanan urat supaya tidak liat. Kalau dapat batang pinang, lagi bagus. Lumurkan dengan garam seketika (dalam 10 minit). Kemudian lumurkan dengan tepung jagung, sekeping demi sekeping supaya semua bahagian daging bersalut tepung. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali dengan api sederhana dan goreng daging. Jangan goreng semua sekaligus tapi goreng sikit, sikit supaya daging tidak melekat. Goreng sampai nampak garing tapi jangan hangit. Nak tahu rangup atau tidak, tunggu sejuk dan rasa dan goreng sampai habis.
3. Selesai menggoreng, keluarkan minyak (kalau banyak) dan tumis bawang putih dan halia hingga naik bau (goreng sekejap je). Masukkan air, gula melaka dan kicap. Gaul dan masak hingga mendidih dan masukkan tepung jagung yang dicampur sedikit air untuk bagi kuah pekat.
4. Dah kuah dah menggelegak, masukkan daging yang digoreng, bawang yang dihiris dan daun bawang (tambah lada hitam kalau nak pedas) dan kacau supaya sebati. Pastikan dimasak dengan api sederhana. Bila semua dah nampak rata dan sebati, angkat dan hidangkan.
0 Ulasan