Puashati Buat Ayam Percik Ikut Selera

ayam percik


Bahan-bahan

1/2 ekor ayam (terpulang nak potong kecil atau potong dua)
3 keping gula melaka/gula nise
1 kotak santan pekat
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
minyak
air

Bahan-bahan dikisar

15 - 20 tangkai cili kering, direbus
2 inci halia
3 batang serai
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang besar (merah)

Cara Penyediaan 

1. Ayam direbus separuh masak dengan sedikit garam. Keluarkan, toskan dan dilumur dengan sedikit garam dan kunyit. Boleh nak masak atas bara tanpa direbus pun boleh.

2. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak.

3. Masukkan gula, kacau dan kemudian masukkan campuran santan (1/3 santan dan 1/2 cawan air)

4. Masak dengan api perlahan dan kacau supaya tidak melekat.

5. Perasakan dengan garam secukup rasa berserta, masukkan baki santan pekat. Masak hingga kuah menjadi pekat.

6. Letakkan ayam di atas bekas dan bakar lebih kurang 1 jam dengan suhu 200°C dan meletakkan aluminium foil di bahagian bawah supaya tidak hangit.
7. Hidangkan ayam yang telah siap dibakar dan siram dengan baki kuah yang masih ada di dalam kuali.
Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan