Daging Goreng Cili Api Cukup Bagi Tambah Nasi Di Pinggan

Daging Goreng Cili Api buat makan nasi bertambah cukup satu jenis je



Bahan-bahan 

Daging, dihiris nipis

Serbuk kunyit

2 sudu pes asam jawa

Garam secukupnya

Gula

Minyak


Bahan dikisar kasar/tumbuk

10 tangkai cili api thai

10 tangkai cili api hijau

5 tangkai cili api kampung

2 batang serai, dihiris

3 ulas bawang putih

5 ulas bawang merah


Cara Penyediaan 

1. Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar hingga pecah minyak.


2. Masukkan daging dan serbuk kunyit  kacau biar sebati dan mesra. Kemudian masukkan pes asam jawa. Bila daging nampak masak, perasakan dengan garam dan gula secukupnya.


3. Biarkan api perlahan, kacau daging kerap supaya tidak melekat dan bila dan nampak sempurna masaknya, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


Baca Juga


Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan