Daging Goreng Cili Api buat makan nasi bertambah cukup satu jenis je
Bahan-bahan
Daging, dihiris nipis
Serbuk kunyit
2 sudu pes asam jawa
Garam secukupnya
Gula
Minyak
Bahan dikisar kasar/tumbuk
10 tangkai cili api thai
10 tangkai cili api hijau
5 tangkai cili api kampung
2 batang serai, dihiris
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
Cara Penyediaan
1. Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan daging dan serbuk kunyit kacau biar sebati dan mesra. Kemudian masukkan pes asam jawa. Bila daging nampak masak, perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
3. Biarkan api perlahan, kacau daging kerap supaya tidak melekat dan bila dan nampak sempurna masaknya, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
0 Ulasan