Pucuk Turi Masak Putih Dengan Keledek

 Pucuk Turi Masak Putih Dengan Keledek


Bahan-bahan

1 ikat pucuk turi

2 ketul ubi keledek merah

1 biji telur

3 ulas bawang merah, dihiris

2 ulas bawang putih, dihiris

1 tangkai cili kering, dikerat pendek 

1 mangkuk santan

Garam secukup rasa


Cara Penyediaan 

1. Buang bahagian keras petola, kemudian potong nipis atau serong. Rendam dalam air supaya petola tak berubah kekuningan sebelum dimasak.


2. Masukkan petola, bawang merah, bawang putih dan cili  ke dalam periuk dengan 1/2 mangkuk santan. Masak tapi jangan sampai mendidih.


3. Bila petola nampak agak lembut, masukkan garam dan santan selebihnya. Masak tapi jangan sampai pecah minyak. Biarkan dalam 1 atau 2 minit dan tutup api.

Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan