Asam Pedas Ikan Kembung Sedap Memikat Diganding dengan Telur Dadar, memang bertambah nasi di pinggan.
Bahan-bahan :
3 ekor ikan kembung, dikerat dua
1 batang bunga kantan, dibelah dua
1 mangkuk pes asam jawa
1 mangkuk air
3 biji tomato, dipotong baji
5 batang bendi
segengam daun kesum
sedikit gula kabung / gula melaka atau 1 sudu gula putih
Garam secukup rasa
1 sudu serbuk ajinomoto
Bahan-bahan kisar:
15 tangkai cili kering
2 biji bawang besar size sederhana
3 biji bawang putih
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
Sedikit belacan
1 sudu besar lada hitam
Cara Penyediaan :
- Panaskan minyak, masukkan bahan yang kisar, masak hingga naik bau dan pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa dan air. Kacau biar sebati dan masukkan daun kesum dan bunga kantan. Kacau dan kemudian masukkan gula kabung
- Bila kuah nampakk mendidih, kemudian masukkan ikan kembung.
- Bila isi ikan nampak dah masak, masukkan bendi dan kemudian tomato. Masak hingga kuah menjadi agak pekat dan perasakan dengan garam secukupnya. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
0 Ulasan