Asam Pedas Ikan Kembung Sedap Memikat

Asam Pedas Ikan Kembung Sedap Memikat Diganding dengan Telur Dadar, memang bertambah nasi di pinggan.



Bahan-bahan :

3 ekor ikan kembung, dikerat dua
1 batang bunga kantan, dibelah dua
1 mangkuk pes asam jawa
1 mangkuk air
3 biji tomato, dipotong baji
5 batang bendi
segengam daun kesum
sedikit gula kabung / gula melaka atau 1 sudu gula putih
Garam secukup rasa
1 sudu serbuk ajinomoto

Bahan-bahan kisar:

15 tangkai cili kering
2 biji bawang besar size sederhana
3 biji bawang putih
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
Sedikit belacan
1 sudu besar lada hitam


Cara Penyediaan :

  • Panaskan minyak, masukkan bahan yang kisar, masak hingga naik bau dan pecah minyak. 
  • Masukkan air asam jawa dan air. Kacau biar sebati dan masukkan daun kesum dan bunga kantan. Kacau dan kemudian masukkan gula kabung
  • Bila kuah nampakk mendidih, kemudian masukkan ikan kembung.
  • Bila isi ikan nampak dah masak, masukkan bendi dan kemudian tomato. Masak hingga kuah menjadi agak pekat dan perasakan dengan garam secukupnya. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

Baca Juga

Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan