Ayam Bakar Madu Mudah Dan Sedap
Bahan-bahan
4 ayam bahagian paha (dipotong dua)
3 ulas bawang putih, di tumbuk
2 sudu besar mentega
¼ cawan sos cili
¼ cawan sos tomato
¼ cawan sos tiram
3 sudu besar madu
1 sudu besar gula perang
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar lada hitam, ditumbuk kasar
½ sudu besar garam
Sedikit minyak masak
Cara Penyediaan
- Panaskan kuali, masukkan mentega, bawang putih, gula perang, serbuk lada hitam, serbuk cili, sos cili, sos tomato, sos tiram, madu, digaul sebati dan dimasak semua bahan dalam 3 - 5minit.
- Tutup api, kemudian curahkan bahan yang dimasak tadi ke atas ayam dan gaul sehingga sebati. Kalau gaul guna tangan tu, pastikan sos tadi sudah sejuk.
- Perapkan ayam dalan 1 jam atau nak perap lebih lama pun boleh.
- Letakkan ayam yang diperap ke atas loyang, kemudian tuangkan sedikit minyak masak ke atas ayam.
- Bakar ayam pada suhu 200°C selama 40 minit. Kalau ada lebihan sos, boleh tambah ke atas ayam dan sambung bakar sehingga masak keseluruhannya. Siap!
0 Ulasan