Ayam Bakar Madu Mudah Dan Sedap

 Ayam Bakar Madu Mudah Dan Sedap


Bahan-bahan

4 ayam bahagian paha (dipotong dua)

3 ulas bawang putih, di tumbuk

2 sudu besar mentega

¼ cawan sos cili

¼ cawan sos tomato

¼ cawan sos tiram

3 sudu besar madu

1 sudu besar gula perang

1 sudu besar serbuk cili

1 sudu besar  lada hitam, ditumbuk kasar

½ sudu besar garam

Sedikit minyak masak


Cara Penyediaan

  • Panaskan kuali, masukkan mentega, bawang putih, gula perang, serbuk lada hitam, serbuk cili,  sos cili, sos tomato, sos tiram, madu, digaul sebati dan dimasak semua bahan dalam 3 - 5minit.

  • Tutup api, kemudian curahkan bahan yang dimasak tadi ke atas ayam dan gaul sehingga sebati. Kalau gaul guna tangan tu, pastikan sos tadi sudah sejuk.

  • Perapkan ayam dalan 1 jam atau nak perap lebih lama pun boleh.

  • Letakkan ayam yang diperap ke atas  loyang, kemudian tuangkan sedikit minyak masak ke atas ayam.

  • Bakar ayam pada suhu 200°C selama 40 minit.  Kalau ada lebihan sos, boleh tambah ke atas ayam dan sambung bakar sehingga masak keseluruhannya. Siap!



Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan