Resipi Sambal Sotong Petai

Resipi Sambal Sotong Petai, sedap buat nasi bertambah di pinggan.

Resipi Sambal Sotong Petai

Bahan-bahan

4-5 ekor sotong

2 sudu besar gula

1 cawan air

15 mata petai, ikut suka kalau nak lebih

1 biji bawang besar/holland, dihiris

1 sudu besar pes asam jawa

Sediki garam

Minyak 


Bahan dikisar

15 tangkai cili kering

2 labu bawang besar, dibelah 4

4 ulas bawang putih

Minyak 


Baca Juga : 


Cara memasak


1. Rebus cili kering hingga lembut, kisar bersama bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air hingga hancur.


2. Bersihkan sotong, dan dipotong. Basuh dengan tepung gandum. Bilas dan toskan sekejap.


Baca Juga : Resipi Sambal Udang Petai


3. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan kisar tadi dan juga gula. Masak pecah minyak dan sambal bertukar lebih gelap.


4. Didihkan secawan air dan masukkan sedikit garam. Celur sotong dalam 2 minit terus angkat dan toskan.


5. Dalam kuali sambal tu masukkan garam, kacau sampai rasa dah sekata. Masukkan air asam jawa, kacau supaya sekata dan sebati.



6. Akhir sekali, masukkan petai, kacau dan dimasak dalam 3 -5 minit kemudian masukkan sotong dan bawang holland. Gaul dan masak selama 3 - 5 minit atau hingga nampak semuanya dah sebati, sekata dan cukup masak. Siap dan sedia untuk dihidangkan.

Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan