Resipi Sambal Sotong Petai, sedap buat nasi bertambah di pinggan.
Bahan-bahan
4-5 ekor sotong
2 sudu besar gula
1 cawan air
15 mata petai, ikut suka kalau nak lebih
1 biji bawang besar/holland, dihiris
1 sudu besar pes asam jawa
Sediki garam
Minyak
Bahan dikisar
15 tangkai cili kering
2 labu bawang besar, dibelah 4
4 ulas bawang putih
Minyak
Baca Juga :
Cara memasak
1. Rebus cili kering hingga lembut, kisar bersama bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air hingga hancur.
2. Bersihkan sotong, dan dipotong. Basuh dengan tepung gandum. Bilas dan toskan sekejap.
Baca Juga : Resipi Sambal Udang Petai
3. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan kisar tadi dan juga gula. Masak pecah minyak dan sambal bertukar lebih gelap.
4. Didihkan secawan air dan masukkan sedikit garam. Celur sotong dalam 2 minit terus angkat dan toskan.
5. Dalam kuali sambal tu masukkan garam, kacau sampai rasa dah sekata. Masukkan air asam jawa, kacau supaya sekata dan sebati.
6. Akhir sekali, masukkan petai, kacau dan dimasak dalam 3 -5 minit kemudian masukkan sotong dan bawang holland. Gaul dan masak selama 3 - 5 minit atau hingga nampak semuanya dah sebati, sekata dan cukup masak. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
0 Ulasan