Bahan-bahan
Ubi keladi, dibersihkan dan dipotong nipis
Minyak
Bahan Celupan
Tepung Beras
sedikit air kapur
garam
sedikit gula
kunyit
air ais
Cara Penyediaan
1. Campurkan tepung beras, air ais, air kapur, garam dan kunyit. Gaul biar tidak berketul dan jangan terlalu cair dan terlalu pekat. Kalau tidak menggunakan air ais, boleh letakkan di dalam peti air selama 15 ke 20 minit tapi pastikan adunan sebati.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dengan api sederhana. Kaut sedikit minyak, masukkan dalam adunan, kacau biar sebati.
3. Celupkan hirisan ubi keladi kedalam adunan, pastikan ubi keladi bersalut rata. Angkat dan masukkan ke dalam kuali. Bila sudah bertukar kekuningan, balikkan supaya sebelah bahagian juga masak. Balik-balikkan supaya ubi keladi nampak sepenuhnya.
4. Goreng ke semua hingga habis dan bolehlah dihidang dengan sambal kicap.
0 Ulasan