Ubi Keladi Goreng Buat Minum Petang Cicah Sambal Kicap

 



Bahan-bahan

Ubi keladi, dibersihkan dan dipotong nipis

Minyak 


Bahan Celupan

Tepung Beras

sedikit air kapur

garam

sedikit gula

kunyit

air ais


Cara Penyediaan

1. Campurkan tepung beras, air ais, air kapur, garam dan kunyit. Gaul biar tidak berketul dan jangan terlalu cair dan terlalu pekat. Kalau tidak menggunakan air ais, boleh letakkan di dalam peti air selama 15 ke 20 minit tapi pastikan adunan sebati.


2. Panaskan minyak di dalam kuali dengan api sederhana. Kaut sedikit minyak, masukkan dalam adunan, kacau biar sebati.


3. Celupkan hirisan ubi keladi kedalam adunan, pastikan ubi keladi bersalut rata. Angkat  dan masukkan ke dalam kuali. Bila sudah bertukar kekuningan, balikkan supaya sebelah bahagian juga masak. Balik-balikkan supaya ubi keladi nampak sepenuhnya.


4. Goreng ke semua hingga habis dan bolehlah dihidang dengan sambal kicap.


Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan