Tak Sangka Sedapnya Ikan Aji-Aji Goreng Bersos

Ikan Aji-aji ni termasuk dalam keluarga amberjacks. Kalau siapa tengok cerita Korea, pasti pernah tengok mereka sebut ikan amberjacks tapi dalam bahasa Korea la dan ini adalah salah satu dari keluarga ikan tersebut.



Bahan-bahan:

Ikan Aji-Aji, dibelah belakang

1 biji bawang besar, dihiris

Daun ketumbar

5 tangkai cili api thai, dihiris

1 biji tomato, dipotong dadu

3 sudu sos cili

3 sudu sos tiram

1 sudu sos nampla / sos ikan

Garam dan gula


Bahan ditumbuk

1/2 labu bawang putih, ditumbuk

5 tangkai cili api



Cara Penyediaan


1. Lumur ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng sehingga garing, angkat dan ketepikan seketika untuk membuat sosnya pula. Ikan aji-aji ni dibelah belakang, dan digoreng garing


2, Panaskan minyak, tumis bawang putih yang telah ditumbuk bersama cili api. Masak hingga kekuningan dan naik bau.


3. Masukkan ketiga-tiga sos (sos tiram, cili, dan nampla) dan sedikit air. Kacau rata. Perasakan dengan gula dan garam. Kacau dan renehkan sekejap.


4. Masukkan tomato, bawang besar, daun ketumbar dan cili api. Kacau biar mesra. Masak jangan bagi terlalu cair atau ikut kesukaan. Tutup api.


5. Taburkan daun ketumbar keatas ikan yang digoreng dan kemudian jiruskan sos keatas ikan. Kalau nak masukkan ikan goreng didalam kuali sos pun boleh. Terpulang ikut selera sendiri.


6. Dah siap, bolehlah dimakan dengan nasi panas-panas, pasti bertambah nasi dipinggan.




Nota

Anda boleh guna ikan bawal atau ikan tongkol untuk ikan goreng bersos ini.

Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan