Resipi Kentang Ikan Bilis Berlada, sedapnya hingga tak perlu lauk lain.
Bahan-bahan
2 biji kentang, dipotong dadu
1 mangkuk ikan bilis
3 sudu cili kisar
1 labu bawang besar, dipotong dadu
3 sudu pes asam jawa
Garam & gula secukupnya
Minyak
Bahan ditumbuk/dikisar kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara Penyediaan
1. Panaskan minyak, goreng kentang hingga lembut. Angkat dan letak tepi, kemudian goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan letak tepi.
2. Kurangkan minyak di dalam kuali, panaskan dan tumis bahan yang dikisar hingga naik bau dan kekuningan.
3. Masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak, kemudian masukkan sedikit gula, asam jawa dan garam. Masak hingga sambal menjadi agak kering.
4. Masukkan kentang, kacau dan gaul biar sebati. Masak dalam 5 minit dan tutup api.
5. Bila sambal dah agak sejuk, masukkan ikan bilis yang digoreng Gaul biar sebati dan boleh dihidangkan.
Nota
1. Ikan bilis dimasukkan sewaktu sambal sudah agak sejuk supaya ikan bilis akan kekal rangup.
0 Ulasan