Masak Lemak Cili Api Nenas Ikan Masin Kurau

 Masak Lemak Cili Api Nenas Ikan Masin Kurau

Masak Lemak Cili Api Nenas Ikan Masin Kurau

Bahan-bahan:

3 potong ikan kurau

1 biji nenas, dibuang kulit dan 

2 keping asam gelugur 

2 batang serai, dititik

1 liter santan segar

300 ml santan pekat

Garam secukup rasa




Bahan Kisar/Tumbuk

30 biji cili padi

5 ulas bawang putih

3/4 inci kunyit hidup





Cara memasaknya:

  • Isi ikan dipotong dalam saiz 1 x 2 inci, dibasuh dan ditoskan
  • Masukkan bahan yang dikisar ke dalam periuk bersama 1 mangkuk air, serai yang dititik, asam gelugor dan sedikit garam. Masak dengan api sederhana hingga menjadi agak kering
  • Masukkan nenas, gaul rata supaya sebati dengan cili dan dimasak hingga nenas nampak layu
  • Tuang santan cair, kacau dan masukkan ikan masin kurau, kacau lagi 
  • Masukkan pati santan, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula (jika suka). Masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu dan bila nampak mendidih, tutup api. Siap

Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan