Masak Lemak Cili Api Nenas Ikan Masin Kurau
Bahan-bahan:
3 potong ikan kurau
1 biji nenas, dibuang kulit dan
2 keping asam gelugur
2 batang serai, dititik
1 liter santan segar
300 ml santan pekat
Garam secukup rasa
Bahan Kisar/Tumbuk
30 biji cili padi
5 ulas bawang putih
3/4 inci kunyit hidup
Cara memasaknya:
- Isi ikan dipotong dalam saiz 1 x 2 inci, dibasuh dan ditoskan
- Masukkan bahan yang dikisar ke dalam periuk bersama 1 mangkuk air, serai yang dititik, asam gelugor dan sedikit garam. Masak dengan api sederhana hingga menjadi agak kering
- Masukkan nenas, gaul rata supaya sebati dengan cili dan dimasak hingga nenas nampak layu
- Tuang santan cair, kacau dan masukkan ikan masin kurau, kacau lagi
- Masukkan pati santan, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula (jika suka). Masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu dan bila nampak mendidih, tutup api. Siap
0 Ulasan