Gulai Ikan Nyok-Nyok Utara Lebih Masam Lebih Sedap

 Gulai Ikan Nyok-Nyok Utara Lebih Masam Lebih Sedap


Gulai Ikan Nyok-Nyok Utara


Bahan-bahan:

1 ekor nyok-nyok, dipotong dua atau 3 (ikut kesesuaian saiz)

4 sudu serbuk kari ikan 

1 sudu cili kisar (kalau suka pedas)

1/2 sudu kecil halba campur

1 bungkus santan segar

1 1/2 mangkuk air asam jawa

2 biji tomato, dibelah empat

1 tangkai daun kari

1 mangkuk air

minyak 

Garam 


Bahan ditumbuk

3 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

1/2 inci halia, dihiris


Cara Penyediaan

1. Campurkan rempah kari, cili kisar, sesudu bahan yang ditumbuk bersama 1/2 mangkuk air di dalam mangkuk. Gaul rata dan sebati. 


2. Panaskan minyak, tumis halba campur dan bahan dikisar, masak hingga naik bau, kemudian  masukkan daun kari 


3. Masukkan pes kari yang dibancuh, tumis hingga garing, masak hingga pecah minyak. Tambah air jika pes terlalu kering, supaya rempah benar-benar masak, kemudian masukkan daun kari.


4. Masukkan santan yang dicampur air asam jawa. Kacau hingga mendidih.



5. Bila kuah sudah mendidih, masukkan kepala ikan nyok-nyok dan kemudian bahagian isi.   Bila isi nampak agak dah masak, masukkan tomato. Boleh juga masukkan bendi kalau suka. 


6. Pastikan api sederhana supaya isi ikan dimasak sempurna. Akhir sekali masukkan garam secukupnya. Biar sekejap dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan.



Nota:

  • Isi ikan nyok-nyok ni lembut, jadi jangan terlalu kuat dikacau.

  • Gulai utara ni lebih sedap kalau extra masam dan rempah dimasak sempurna dan pasti nanti akan bertambah di dalam pinggan.

Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan