Masak Lemak Cili Api Pisang Pekat Dan Pedas

 


Bahan-bahan:-

1 sisir pisang muda (pisang kapas atau pisang lemak manis)
15 -20 tangkai cili api, ditumbuk
2 ulas bawang putih
1 inc kunyit hidup, ditumbuk
1 mangkuk santan segar
1 kotak santan
1 genggam ikan bilis
1 helai daun kunyit



Cara Memasak:-
  • Pisang yang telah diperisi (disiat kulit bahagian luar), dibasuh kemudian dicelur hingga lembut dan toskan
    • Tumbuk kunyit hidup, cili api dan bawang putih hingga benar-benar lumat
    • Tumbuk ikan bilis tapi jangan terlalu kasar
    • Masukan bahan yang ditumbuk, serai yang telah dititik, asam keping dan ikan bilis dalam periuk dengan secawan air dan direnih hingga nampak agak kering
    • Masukkan santan segar dan pisang yang telah dicelur, digaul rata hingga sebati
    • Bila dah nampak seakan mendidih, masukkan santan kotak dan biar dalam 5 - 7 min dan tutup api Masukkan garam dan boleh la dihidang dengan nasi panas. Siap!
    Reactions

    Catat Ulasan

    0 Ulasan