Masak Lemak Cili Api Pucuk Ubi Kayu
Bahan-bahan
1 ikat pucuk ubi
1 batang serai di titik
1 mangkuk santan segar
1 kotak santan
2 keping asam gelugur
garam secukup rasa
Bahan ditumbuk
10 tangkai cili padi
2 ulas bawang putih
1 inci kunyt hidup
1/2 cawan ikan bilis
Cara Penyediaan
1. Pucuk ubi di bersihkan dan di celur sekejap. Toskan.
2. Masukan bahan yang ditumbuk bersama serai yang diketuk ke dalam periuk dengan semangkuk air. Renih dengan api perlahan.
3. Masukkan daun ubi kayu yang dicelur, kacau sekejap dan kemudian masukkan santan segar bersama asam gelugur.
4. Kacau kerap supaya santan tak pecah minyak.
5. Bila sayur nampak sebati, masukkan asam gelugur dan kemudian santan kotak. Kacau dan biarkan dimasak dalam 1-2 minit dan kemudian tutup api. Siap.
Nota
Santan kotak dimasukkan supaya kuah lebih pekat tapi kalau tak suka kuah pakai, tak perlu masukkan sanan kotak.
0 Ulasan