Daging Masak Gulai Padang

Daging Masak Gulai Padang



Bahan-bahan

600 gm daging cincang (ada lemak lagi sedap)

1/2 kilo santan segar

1 helai daun kunyit, dihiris

2 keping asam gelugur

1 batang serai, dititik

2 helai daun limau purut

Air secukupnya


Bahan kisar:

6 tangkai cili merah

5 tangkai cili api

7 ulas bawang merah

5 ulas bawang putih

4 cm lengkuas

2 biji buah keras

2 cm kunyit hidup

Garam secukupnya


Cara memasak:


1. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bahan yang dikisar bersama serai yang diketuk. 


2, Masukkan daging yang telah dipotong ikut saiz kesukaan. Kacau dan masak hingga daging dan bahan yang ditumis mesra dan daging nampak masak.


3. Masukkan asam gelugur, daun limau purut, kacau-kacau dan kemudian masukkan santan. Masak hingga santan mendidih dengan api sederhana.




4. Akhir sekali masukkan garam secukupnya. Kecilkan api dan kacau sehingga santan pecah minyak. Kuah akan jadi pekat dari buah keras.  Siap. Sedia untuk diangkat dan sedia dihidang.


Tip : Kalau nak cepat, guna pressure cooker, laju jer dia lembut.

Reactions

Catat Ulasan

0 Ulasan