Gulai Ikan Gerut-Gerut Sedap Cara Masakan Utara
Bahan-bahan
1 ekor ikan gerut-gerut, dipotong
1 bungkus rempah kari ikan campur air (jadi pes)
2 biji tomato
2 cawan santan
1 mangkuk kecil air asam jawa
1 tangkai daun kari
Garam secukup rasa
Bahan tumis
2 ulas bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 inci halia, dihiris
1 sudu besar halba campur
Minyak untuk menumis
Cara Penyediaan
1. Panaskan minyak, tumis halba hingga naik bau dan masukkan bawang merah, bawang putih dan halia hingga kekuningan dan naik bau. Masukkan daun kari.
2. Masukkan pes rempah. Kacau dan masak hingga pecah minyak kemudian masukkan air asam jawa.
3. Masukkan santan. Kacau rata.
4. Apabila mendidih masukkan ikan dan kacau. Pastikan api perlahan supaya ikan dimasak dengan sempurna.
5. Biarkan kari itu mendidih dalam 5 minit dan ikan nampak dah masak. Masukkan garam, kacau dan tutup api. Siap!

.jpeg)

0 Ulasan