Resepi Sambal Sotong Kembang Sedap Tak Liat

Resepi Sambal Sotong Kembang Sedap Tak Liat | Dah lama tak masak sambal sotong kembang ni, jadi disebabkan lauk dah habis dan DH pulak outstation, menu hari ni ialah nasi lemak dengan sambal sotong kembang. Memang dah aim lama dah sotong kembang ni tapi biasalah memang selalu tertangguh. Tadi beli sotong kembang 3 ekor (1 dengan kepala dan 2 ekor tanpa kepala berharga RM26.25 (RM22.90 sekilo untuk sotong tanpa kepala dan RM25.90 sotong dengan kepala)


Memang niat nak ke Pasaraya Hero seawal mungkin sebab takut habis pulak sotong tu dan nak cari kangkung sebagai lauk untuk nasi lemak. Niat nak goreng tempe tapi bila tengok tempe kat Hero ni kurang menarik, so umi batalkan niat tu. Cukuplah sambal sotong kembang, sambal mentah, ikan bilis goreng, telur rebus, kangkung goreng sebagai pelengkap nasi lemak



Masa di Pasar Keramat ternampak lagi sotong kembang ni. jadi terus beli seekor sebab teringat kat rumah ada sedikit lagi, jadi fikir nak tambah sebab kesukaan walau harganya RM33 sekilo tapi seekor tu dalam RM10 je sebab saiz tak berapa besar sangat. 


Bahan-bahan

3 ekor sotong kembang

4 senduk cili kisar

1 labu bawang besar, dihiris

1/2 ketul gula melaka

2 keping asam gelugur

1/2 mangkuk air

garam secukupnya

minyak masak


Bahan dikisar/tumbuk

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

1 labu bawang besar



Cara penyediaan

  • Basuh sotong dan sangai dalam kuali dengan api perlahan. Masak hingga air dari sotong keluar dan kering. Tutup api dan bila sotong sudah sejuk, potong ikut saiz yang dikehendaki.


  • atau sotong yang telah dibasuh, dipotong dan direbus sekejap. Kalau sotong direbus begini, tak perlu masak lama di dalam sambal nanti


  • Tumis bahan yang dikisar hingga naik bau dan kekuningan, masukkan cili kisar dan dimasak hingga pecah minyak. Pastikan dimasak dengan api sederhana supaya sambal dimasak sempurna.


  • Bila sambal sudah pecah minyak, masukkan gula melaka. Bila gula melaka dah larut, masukkan sotong serta asam gelugur. Tambah 1/2 mangkuk air supaya sotong mesra dengan sambal. Kacau dan masak hingga sambal pecah minyak.


  • Akhir sekali masukkan bawang besar yang dihiris serta garam, tutup api bila bawang mulai layu. Siap!





Nota:

Kalau tiada gula melaka, boleh guna gula putih, sedikit kicap manis atau kicap pekat serta sos tiram yang akan membuatkan sambal nampak merah cantik.


Baca :


Catat Ulasan

0 Ulasan