Resipi Kuih Cara Berlauk

Resepi Kuih Cara Berlauk | Kuih favorite all time si KC Iman dan kami semua. Tapi selalu frust sebab kuih yang dibeli selalunya tak letak daging cincang tapi nampak macam daging tapi bila dimakan rasa macam isi ikan. Jadi, bila makan tu mesti nak berkata-kata dan mengata...jadi kalau umi nampak di mana-mana gerai yang menjual tu, memang tak beli sebab tak nak rasa kecewa dan terkata.



Bahan-bahan:-

3 cawan  tepung gandum, diayak
santan pekat
Garam secukupnya
sedikit serbuk kunyit
1 helai daun pandan, disimpul


Bahan untuk inti:-

300 gm daging cincang
1 labu bawang besar, dipotong dadu
3 ulas bawang putih, dipotong dadu
3 sudu makan serbuk kari daging
2 sudu makan minyak masak untuk menumis
Garam secukupnya


Bahan hiasan:-

2 biji cili merah, diracik halus
sedikit daun bawang dan daun ketumbar/sup, diracik halus



Cara Penyediaan:-

  • Satukan tepung gandum, santan dan garam ke dalam mangkuk dan gaul hingga sebati. Adunan Tiada sukatan yang digunakan hanya berdasarkan agak-agak dan bergantung berapa banyak kita ingin buat. Adunannya mengikut kita membuat lempeng tapi kalau lempeng guna air, yang ini guna santan dan letakkan serbuk kunyit.  Kalau nampak pekat, tambah sedikit air.

  • Cara membuat inti:- Untuk membuat inti, tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan.  Perapkan daging cincang dengan rempah kari seketika. Bila tumisan bawang sudah kuning, masukkan daging yang telah diperap dengan rempah tadi. Kacau dan biarkan daging masak sempurna dan masukkan garam secukup rasa.

  • Cara membuat kuih cara : Panaskan acuan, oleskan dengan minyak menggunakan daun pandan.  Tuangkan adunan tepung ke dalam acuan dan taburkan inti daging dan bahan hiasan dalam 2 sudu kecil.  Masak dengan api sederhana dalam 10 minit akan masak dengan sempurna.


Anda mungkin berminat untuk mencuba resepi berikut :

Catat Ulasan

2 Ulasan

  1. sy suka ni kak tp blm penah try buat sendiri he hee

    BalasPadam
    Balasan
    1. kita boleh geng...geram bila beli tu rasanya selalu tak puas hati dan bila ramai peminat mmg wajib buat ni Nur walau buatnya setahun sekali pun jenuh.hehehe

      Padam