Ikan Tongkol Goreng Asam

Ikan Tongkol Goreng Asam | Menu ni dah jadi favorite DH sebab ada rasa masam dan sedikit pedas yang tak berapa pedas. Kalau dulu, menu ni memang menu kegemaran umi untuk dimakan ketika sahur sebab rasanya yang membangkit selera. Nak pedas, tambah cili kisar supaya pedas lebih.


Selalunya umi ikan goreng asam ni menggunakan ikan merah yang digoreng sehari sebelumnya tapi memandangkan ada stok ikan tongkol, jadi menjadilah ikan tongkol masak asam. Kalau guna ikan tenggiri pun sedap dan kalau ikan kembung lagi sedap


Ikan Tongkol Goreng Asam



Bahan-bahan :

3 - 4 keping ikan tongkol 

1 mangkuk jus asam jawa

 1 biji bawang besar, dimayang

7 tangkai cili api, dititik

1 sudu cili kisar (optional)

1 biji tomato, dipotong baji (optional)

Garam dan gula secukup rasa


Bahan (dihiris)

3 ulas bawang merah, 

3 ulas bawang putih

2 inci halia



Cara Penyediaan :


1. Ikan tongkol digaul dengan garam dan kunyit, kemudian digoreng dan ketepikan.


2. Dalam kuali yang sama, keluarkan minyak bekas goreng ikan tadi, tinggalkan sedikit untuk menumis bahan yang dihiris tadi hingga kekuningan.


3. Masukkan 1 sudu cili kisar, goreng hingga masak dan masukkan air asam jawa serta garam dan gula an masak hingga mendidih.


4. Masukkan ikan yang digoreng, cili dan hirisan tomato. Kacau dan biarkan dimasak hingga agak kering atau suka berkuah, tambah sedikit air dan masak hingga ikut selera sendiri.


Baca juga :

Resepi Asam Pedas Ikan Mayong Johor

Resepi Asam Pedas Ikan Pari

Resepi Asam Pedas Ikan Parang

Catat Ulasan

0 Ulasan